Noe er råttent i Den Tsjekkiske Republikk

De fleste er nok er enige i at det ofte lukter dårlig av politikk. De som har erfart dette fenomenet nærmere, vil vel ikke opponere mot påstanden om at det ofte henger en særdeles fæl stank over politikken i tidligere kommunistiske land. Tsjekkia kan dessverre ikke skryte av å være noe unntak i så måte.

Det bildet jeg fikk av Tsjekkia da jeg kom hit for noen år siden, varte ikke lenge. Til å begynne med, fortonet landet seg som en smule mer moderne enn det man forbinder med eller – i mitt tilfelle – kjenner til fra Øst-Europa. Da jeg prøvde å smekre sammen en arbeidsteori som kunne forklare hvorfor jeg satt igjen med dette inntrykket, kom jeg fram til at det måtte henge sammen med tre moment:

  • den liberale tsjekkiske mentaliteten som er preget både av en slags pragmatisme og fravær av moralsk forargelse
  • langvarig tysk innflytelse
  • landets størrelse – et lite land er det tross alt lettere å modernisere

Mens deler av dette mitt opprinnelige inntrykk står igjen, er jeg i tidens løp blitt
temmelig skuffet over landets politiske virkelighet. Koalisjonsregjeringen som ble dannet
etter valget i 2010 lovet forholdsvis bra til å begynne med. Den så ut til å ha sendt i politisk glemsel den av mange forhatte lederen av Det Tsjekkiske Sosialdemokratiske partiet – Jiří Paroubek. Paroubek symboliserte det politiske etablissementet som mange hadde fått mer
enn nok av, hvilket gav grobunn for en voksende politikerforakt. Den kom til uttrykk ved for eksempel initiativet døpt som «Bytt ut politikerne» samt oppfordringer til å stemme. Disse oppfordringene kom fra blant annet yngre folk og var spesielt rettet mot den yngre generasjonen. Den høyreorienterte koalisjonsregjeringen hadde altså både flertall i parlamentet, støtte fra befolkningen og – man skulle tro – energi til å rense det politiske systemet for korrupsjon.

Nå, snaue to år etter valget, ligner den politiske scenen til forveksling på en satirisk serie der skuespillerne ikke en gang later som om de tar hverken tilskuerne eller manuset på alvor. Regjeringssamarbeidet har nå i flere måneder vært på randen av sammenbrudd, som følge av at det minste partiet terroriserer sine koalisjonspartnere vel vitende om at den nåværende politiske konstellasjonen avhenger av deres støtte. Dette partiet – Offentlige Anliggender eller Offentlige Saker – er forresten den tsjekkiske politikkens enfant terrible. De skåret høyt på sin antkorrupsjonsretorikk og svulstige sloganer som henviste til sivilt samfunn, men det tok ikke mye tid før partiets indre stridigheter og korrupsjonsskandale kom til dagens lys slik at nå for tiden møtes en del partifeller i retten for å forklare seg om sin rolle i en stor bestikkelsesaffære.

Landets president, Vaclav Klaus, har det travelt med å tilintetgjøre det som måtte være igjen av respekt for presidentposten. Klaus, som ellers er kjent for slike prestasjoner som det berømmelige tyveri av et Chilensk penn, benåder en bekjent rettskraftig dømt for økonomisk svindel og bestikkelser. Han er forresten på alle måter en ytterst eiendommelig figur og fortjener å blir omtalt mye nærmere i en egen bloggpost. Det faktum at det etter alt å dømme går mot en endring av valgordningen i Tsjekkia, slik at tsjekkere vil kunne velge landets president (for inntil nå har statsoverhode blitt valgt av flertallet i begge kamrene i parlamentet), gir enda en god grunn til å skrive en fyldig post om Tsjekkias nåværende president. I påvente kan fryde øynede med Klaus sitt pinlige opptrinn i Chile.

En tanke om “Noe er råttent i Den Tsjekkiske Republikk

  1. Ser at det tsjekkiske og det chilenske flagget er til forveksling like. Kan det være at den lett tilårskomne Klaus fikk det for seg at han var hjemme i Tsjekkia og ikke var klar over at det var en chilensk penn han nasket til seg?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s