Tsjekkisk øl – tradisjon ispedd kjetteri

Disse dager feier det som ser ut til å være den sommerens siste store hetebølge over Tsjekkia. Solfylte augustdager og hete netter maner både til å ty til en viss svalende, gyllen drikk og til å ta opp et lettvint tema. I dette tilfelle kommer det ut på ett, for både drikken og temaet heter øl.

Rundt om i flere europeiske land er det populært med alskens typer fruktøl eller ølliknende brussorter. Den slags er riktig nok godt egnet til å fukte strupen når gradestokken stiger til over tredve grader, men blir møtt med om ikke forakt så i hvert fall av et overbærende smil av den gamle garden av ølkjennere.

Men i Tsjekkia, et land med lange ølbryggingstradisjoner, stort ølkonsum byr bryggeriene på noe godt for enhver smak – både konservative øldrikkere og dem som våger seg ut på nye smaksområder.

Også her, slik som andre steder, kan man anskaffe en flaske eventuelt en boks fylt med en væske som markedføres som øl, men som heller bør hete brus, men tingen er at vet man hvor man skal lete, så får man tak i drikkevarer som samtidig forvirrer ens smaksløker med uvanlige sanseinntrykk og vitner om ølbryggernes kompromissløse holding hva kvaliteten angår.

Akkurat da jeg trodde jeg hadde smakt på det meste, kom den store humleåpenbaringen. Bryggingsguddommen åpnet ølkranen og lot de mest fantasifulle smakene renne rett i munnen på meg: intens sjokoladeøl, forfriskende sviskeøl og det mest forunderlige av alle: pepperøl.

Jeg har aldri vært tradisjonsbundet på dette område, men ble forbløffet over en såpass frisinnet tilnærming til bryggerkunsten og mitt stille sinn kaller jeg bryggermesterne fra dette kjetterske bryggeriet for fribryggere. Kjetteriet foregår under dekke av religiøse henvisninger. Etiketten på flaska framstiller nemlig en lystig, godmodig munk som holder et svært pilsglass i hånda. Selve ølsorten heter Abbed (Opat) og brygges i Bryggeriet Broumov, og er å få tak i i Brno.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s