Brev fra Tsjekkia – Når drammen dreper.

«Drikk fortere Sasha, det mørkner utenfor» lyder en gammel polsk vits om to russere som sitter og tyller i seg tresprit og merker  etter hvert de første symptomene på forgiftingen. De siste dagene ble vitsen til virkelighet for mange i Tsjekkia.

Etter hvert som media meldte om det ene dødsfallet etter det andre, ble det klart at landet var oversvømt av ulovlig og dødsfarlig alkohol.

Noen like hensynsløse som foretaksomme skurker hadde visstnok gjort det til en forretningsidé å tappe metanol på  flasker. På disse klistret man etiketter med logoene av kjente alkoholtyper noe som gjorde metanolgiften ugjenkjennelig fra en rekke populære alkoholholdige drikker og voilà: der har du et mordredskap offeret gladelig retter mot seg selv.

I skrivende stund har i det minste 17 personer mistet livet som følge av forgiftningen og
ytterligere 30 lider av alvorlige helseskader, deribland blindhet. Myndighetene opprettet en arbeidsgruppe som jobber med saken, og etter mye og og men ble det faktisk innført et generelt tilbud mot salg av sprit.

Det som er interessant er at Norge er med i bildet i denne stygge historien i rollen som
redningsmann som trer til og rekker ut en hjelpende hånd. Norge skal nemlig ha mer erfaring med denne type forgiftninger, hvilket er typisk nok for land med streng alkoholpolitikk som gjør at heimlaga brennevin og andre spesialiteter fortoner seg som et fristende alternativ til reglamentert salg i regi av polet.

Disse erfaringene vil Tsjekkia benytte seg av i form av 30 pakker med medisin mot alkoholforgiftning. Disse ble brakt til Tsjekkia av en norsk lege Erik Hovda.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s