Presidentvalget 2013 i Tsjekkia – etter den første runde

Valgets første runde er over. Deltakelsen lå på 61.31%, noe som ikke er så lavt tatt i betraktning den generelle skuffelsen over den politiske klassen her til lands. På den andre siden er det jo det første historiske direkte presidentvalg, og man skulle kunne forvente en større interesse fra borgernes side.

Den største overraskelsen så langt er at Jan Fischer som inntil nylig har vært sett på som en valgfavoritt bare fikk 16,35 prosent støtte. Dermed er det Zeman og Schwarzenberg som går videre til andre runde. (Les videre og se valgtallene)

Som jeg skrev et annet sted: Schwartzenberg sin suksess i første runde beror på vellykket politisk markedsføring. Han er tross alt TOP 09 sin formann, og det er ikke akkurat alle tsjekkeres ynglingsparti. De har heller ikke klart å styre unne korrupsjonsanklager gjennom årene. Men viktigst av alt er at de er en del av en koalisjonsregjering som man i beste fall er kritisk til her i Tsjekkia (les om protestene fra ifjor i artikkelen «Den tsjekkiske våren«). Men Karel, han har sluppet unna med det ingen annen politiker hadde sluppet unna med.

På nettstedet Minerva kan du lese mer om bakgrunnen for presidentvalget: Tsjekkia ved et veikryss

v1

v2

 

Les: «Tsjekkia ved et veikryss«

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s