Presidentvalget i Tsjekkia – skittkasting på tampen av valgkampen

For noen dager siden brakte det endelig løs. Det som lenge hadde artet seg som en temmelig søvnig valgkamp tok en brå vending. Vendingen kom under en stor valgduell mellom Zeman og Schwarzenberg.

Egentlig var det bare et tidsspørsmål. Spenningen hadde hele tiden ligget like under overflaten ettersom Zeman med rette går for å være en konfrontasjonssøkende skikkelse, hvilket han til stadighet bekrefter ved å knuse tv-intervjuerne samt ved ikke å legge skjul på at å være uenig med ham er ensbetydende med med å være idiot. Hva Schwarzenberg angår, stiller både hans aristokratiske – og delvis germanske – herkomst og hans lange utlendighet ham lagelig til for hogg fra dem som måtte finne på å bruke antielitistisk og nasjonalistisk retorikk.

Allikevel er det litt opprørende å se dette frontalangrepet som nå har pågått i flere dager. Etter alt å dømme har Zeman bestemt seg for bevisst å spille på fremmedfrykt, primitiv folkelighet og nasjonalisme hos de av velgerne som fortsatt vakler.

Motstanderen hans ble dermed nærmest stilt til ansvar for at hans kones far hadde nazistiske sympatier under krigen samt for det faktum at et maleri med nazi symbolikk etter sigende skal pryde en av veggene i slottet som angivelig tilhører ætten til kona hans, Therese. At slottet i virkeligheten ikke lenger er i familiens eie, brydde man seg ikke om. Flere slag under beltestedet lot ikke vente lenge på seg. Blant annet ble det hevdet at Schwarzenberg familie skal ha benyttet seg av tvangsarbeidere fra arbeidsleiren i Lety. Men heller ikke det stemmer.

Isteden for å høste kritikk for å bruke uredelige midler, ble Zeman overraskende nok støttet av Jan Fischer og attpå til – og det er langt mindre overraskende – av sin gamle poliske opponent Vaclav Klaus. Hele Klaus-klanen gikk faktisk hardt ut mot Schwarzenberg. Klaus-junior gav seg til å omskrive historien og anklaget faren til Schwarzenberg for å støtte Nazi Tyskland. I tillegg latterligjorde han Schwarzenbergs fremførelse av nasjonalsangen, mens den sittende presidentens kone uttalte at det hadde vært utenkelig å ha en førstedame som taler tysk istedenfor tsjekkisk. Siste nytt fra fronten kom i går i form av en tekstmelding som ble lekket til pressen. Meldingen ble sendt av selveste Klaus. I den antyder presidenten at han vurderer å forlate landet dersom Zemans motstander skulle vinne valget.

Det begynte på sivilisert vis

Det begynte på sivilisert vis

En tanke om “Presidentvalget i Tsjekkia – skittkasting på tampen av valgkampen

  1. Tilbaketråkk: Og vinneren er: Zeman er Tsjekkias nye president. | ØLREPUBLIKKEN

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s