Klaus stilt for retten for landssvik?

Denne uka kan vise seg skjebnesvanger for den avtroppende presidenten Klaus. Beskyldninger han står overfor en ingen bagatell. Det dreier seg nemlig om landssvik.

Bølgen av harme som har feid over landet etter den kontroversielle benådningen fra januar, har gitt støtet til et seriøst politisk initiativ i overhuset i det tsjekkiske parlamentet. En gruppe på 27 senatorer sa ja til et forslag om å stille Klaus for retten i forbindelse med den omstridte benådningen.

Utkastet til dokumentet skal til behandling i en parlamentarisk komité før det eventuelt drøftes av konstitusjonsdomstolen. Det tsjekkiske rettslige begrepet «velezrada» er mer spesifikt enn det norske «landssvik«, og er en juridisk kategori som gjelder statsoverhoder. En fellende dom i denne saken betyr naturligvis ikke en henrettelse ved skyting, men tap av ekspresidentprivilegier slik som presidentlønna. Det kan være en tilstrekkelig bitter pille for den selvhøytidelige Václav Klaus .

Statsminister Petr Nečas stilte seg meget kritisk til initiativet og betegnet det som noe av det nedrigste hadde sett på de tyve årene har har drevet med politikk. Selve presidenten avfeier alle beskyldninger, og er av den oppfatning at hele saken er et forstemmende og politisk motivert spill.

 

En tanke om “Klaus stilt for retten for landssvik?

  1. Tilbaketråkk: Senatorene har bestemt – Klaus stilles for retten for landssvik. | ØLREPUBLIKKEN

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s