Muldvarpen og spionskandale

Det tsjekkiske folket har de siste dagene vært vitne til et spiondrama med en liten muldvarp i hovedrollen. Det dreier seg dog ikke om nye episoder med den lille muldvarpen kjent også for et norsk publikum.

Det var som hentet rett fra en rendyrket spionfilm. Milan Š, en høytstående tsjekkisk etterretningsoffiser bestemmer seg for spille et høyt spill og selge sine tjenester til en fremmed stat. Det er ikke noe småtteri han har å by på. Han har tilgang til detaljerte opplysninger om tsjekkiske agenter deriblant deres navn og ordre. Han er også parat til å plante  overvåkingsutstyr hos sin arbeidsgiver.

Muldvarpen henvender seg først til den russiske ambassaden, men lykkes ikke. Dernest prøver han seg hos ukrainerne, men også der får han avslag. Manglende interesse – som kanskje kan forklares ut fra mistanke om at han kan være en provokatør – gjør at muldvarpen satser på et et regime som i skrivende stund er på alles lepper, nemlig Nord-Korea.

Det lysskye spillet hans kom for dagen alt i 2011, men har inntil nå vært holdt hemmelig av forsvarets etterretningstjeneste. Detaljene som kom i forbindelse med saken er forbløffende. Den desperate spionen går fram på en meget lettsindig måte, og kontakter representanter av det ene landet etter det andre uten å utvise forsiktighet. Dette overrasker hos en høyt sikkerhetsklarert etterretningsperson. Etter hvert går han enda lenger og gjør noe som grenser til det komiske. Han bruker sin tjenestetelefon for å kontakte en av ambassadene.

Så kommer det uunngåelige – den uheldige spionen blir avslørt, pågrepet og stilt for retten. Etterforskningen viser at han i tillegg til å være en mislykket muldvarp underslo et ikke ubetydelig beløp – 300.000 tsjekkiske kroner for å være nøyaktig. Det sies at han skal ha kommet i pengeknipe som fikk ham til å tilby andre land sine tjenester. Dommen lyder på åtte års fengsel, og han anker den ikke. Dommen er tross alt moderat da strafferammen for dette forholdet er opptil 15 år. Det hele begynte som en spionfilm, men fikk en lite glamorøs slutt.

Jeg heter Muldvarpen, den lille muldvarpen.

Jeg heter Muldvarpen, den lille muldvarpen.

Kilder:

http://www.lidovky.cz

http://www.ceskenoviny.cz

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s