Høydramatisk aksjon på Praha Lufthavn

Praha Lufthavn, den 2 mai. Et russisk fly er i ferd med å starte motorene. Om bord på flyet sitter Alexej Torubarov, en russisk forretningsmann rettslig forfulgt i hjemlandet sitt. I et desperat forsøk på å stanse flyet beordrer en av de tsjekkiske statsrådene flyplasspersonalet til å blokkere flyet med en tankbil.

Til slutt taper en av sidene nervekrigen og flyet letter. Torubarov havner dermed i klørne på det russiske rettsvesenet. Selv har russeren hele veien bedyret sin uskyld og hevdet at hele rettssaken er blitt iscenesatt, men hans forsøk på å få asyl i Tsjekkia løp altså ut i sanden.

I skrivende stund råder det full forvirring omkring begivenhetsforløpet og beveggrunnene til de involverte partene, mens sterke og motsigende påstander svirrer i lufta. Konfliktlinjen går på den ene siden mellom høyesterett og justisdepartementet og på den andre siden mellom to regjeringspartier: TOP09 og ODS. Det spekuleres over om utleveringen – som forresten skjedde oppsiktsvekkende lynraskt – kan være en slags hevn fra justisdepartementets side rettet mot høyesterett. Grunnen skal være en annen sak der dommerne i høyesterett satte seg imot justisministerens avgjørelse om å utlevere en georgisk borger til hjemlandet.

Alexej Torubarov

Alexej Torubarov

Hva den andre konfliktlinjen angår kan det nevnes at statsministeren Nečas fra ODS ikke sparte på kruttet da han forleden under sitt besøk i Russland bebreidet finansministeren Kalousek fra TOP09 – som tok på seg ansvaret for tankbilepisoden – for kjekkaseri og for å bevege seg utenfor rammene for internasjonal lov.

Men det er flere ubesvarte spørsmål omkring Torubarov-saken:

  • Henger utleveringen sammen med den tsjekkiske justisministerens besøk i Russland? Hensikten med besøket var nettopp samtaler med statsrådens russiske motstykke Alexander V. Konovalov om utleveringsspørsmål.
  • Hadde asylsøknaden til Torubarov blitt ferdigbehandlet før flyet tok av?
  • Var hele aksjonen et spill for galleriet? Det hevder en embetsmann fra utenriksdepartementet. Han påstår blant annet at departementet helt fra begynnelsen av visste at russeren til slutt kom til å bli utlevert og at denne saken bare anskueliggjør en generell bekymringsverdig tendens i departementet.

Det som derimot er klinkende klart er at utleveringsskandalen er med på å lette på sløret som henger over det som foregår bak kulissene i maktens korridorer. Den viser også splittelsen i den regjerende koalisjonen der nøkkelfigurene er utenriksminister og presidentkandidat i vårvalget Karel Schwarzenberg, finansminister Miroslav Kalousek (begge fra TOP09) og statsminister Petr Nečas fra ODS.

En av hovedaktørene Miroslav Kalousek.

En av hovedaktørene Miroslav Kalousek.

Episoden føyer seg forresten inn i en rekke politiske kontroverser med Tsjekkisk-Russiske relasjoner som bakteppe. Man påpeker at blant sponsorene til partiet til dagens president Miloš Zeman var en Lukoils manager. En av mange kritiske påstander som haglet under presidentvalget hadde å gjøre med dubiøse skikkelser i Zemans nærmeste omgivelser. En av dem, presidentens eksrådgiver, tjener i dag sitt levebrød som lobbyist for blant annet Lukoil.

Man kan heller ikke unnlate å nevne Petr Nečas sitt opptreden i Moskva der han nylig tordnet mot både Pussy Riot og de journalistene som framstiller dem som frihetsforkjemperne.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s