En kort guide til den politiske skandalen i Tsjekkia

Mens det politiske dramaet i Tsjekkia utfolder seg, laget jeg en grei oppsummering for deg som er ør i hodet av denne historien med mange lag, en hel drøss med deltakere og enda flere brå vendinger.

Den tsjekkiske politikken er fra før ingen kjedelig affære, men de siste ukene gir meg en følelse av å være tilskuer av en spenningsserie der korrupsjon på maktens tinde, spionasje, utroskap, skitne politiske spill bak kulissene og avlytting er hverdagskost.

400 maskerte politimenn slår til

Alt begynte en juninatt, nærmere bestemt den 13. juni, da antikorrupsjonspolitiet, 400 mann til sammen, slo til mot en rekke høytstående personer til stor forbauselse for stort sett alle her i Tsjekkia bortsett fra de færreste som visste om den planlagte aksjonen på forhånd. I løpet av den storstilte razziaen ransaket maskerte politimenn både regjeringskontorene, statsbedrifter og private hjem.

Antikorrupsjonspolitiet trår til. Bildet kommer fra  ParlamentniListy.cz

Antikorrupsjonspolitiet trår til. Bildet kommer fra ParlamentniListy.cz

Blant dem som var i politiets søkelys, var ingen ringere enn to etterretningssjefer, folkevalgte, statsministerens kvinnelige stabssjef Jana Nagyová samt to stjerner blant tsjekkiske lobbyister. Til sammen var det åtte personer som endte opp i håndjern, mens så mye som 150 millioner kroner og flere titalls kilo med gull ble beslaglagt.

Hele politiaksjonen avsluttet en mange måneders etterforskning med sikte på å avsløre uformelle kontakter mellom politikere, embedsmenn og næringslivet. Siktelsene spente fra korrupsjon til makt- og embetsmisbruk

Spionerte på statsministerens kone

Avsløringene som kom i kjølvannet av razziaen, gjorde at to figurer overskygget alle andre aktører i skandalen, og førte til at man etter hvert begynte å omtale det hele som Nagyová-saken. Fra før hadde det nemlig versert rykter om at det var noe mer mellom den gifte statsministeren og kabinettsekretæren hans Jana Nagyová, men nå ble affæren på arbeidsplassen et faktum. I seg selv hadde det vært både uprofesjonelt og umoralsk med tanke på at Nečas fremdeles var gift, men dette var minst pikant av alt.

Necas sitt forpinte ansikt. Bildet fra praguepost.cz

Nečas sitt forpinte ansikt. Bildet kommer fra praguepost.cz

Nagyová skal ha presset statsministeren til å forlange skilsmisse, og gikk så langt som til å beordre de to etterretningssjefene til å overvåke regjeringssjefens ektefelle. Naturligvis var denne affæren som en guds gave til alle mediene i landet, og det har vært skrevet side opp og side ned om lidenskapens flammer som til slutt skulle sluke regjeringskoalisjonen. Det har følgelig kommet litt i bakgrunnen at i tillegg til maktmisbruk er denne femme fatale involvert i bestikkelser av tre ODS-medlemmer av nasjonalforsamlingen. Disse lot seg bestikke til å stemme i tråd med partilinjen og deretter sluttet som folkevalgte i bytte mot lukrative lederstillinger i statsbedrifter.

Politisk storm

I dagene som fulgte gav razziaen kraftige politiske ringvirkninger. Statsminister Nečas erklærte at han skulle gå av som statsminister, mens den regjerende koalisjonen som hadde blitt rystet av mang en politisk storm, omsider falt som et korthus. De tre regjeringspartiene utpekte raskt sin kandidat til statsministerposten. Problemet er at en ny regjeringssjef må godkjennes ikke bare av den nasjonale forsamlingen men i tillegg av statsoverhodet, Zeman.

Statsministerens elskerinne i håndjern. Bildet kommer fra zpravy.ihned.cz

Statsministerens elskerinne i håndjern. Bildet kommer fra zpravy.ihned.cz

Den sistnevnte, som aldri har lagt skjul hverken på sin uvilje overfor koalisjonen og på sin hang til gripe inn i de politiske begivenhetenes gang, benyttet sjansen og utnevnte sin egen kandidat, Jiří Rusnok. Rusnok sa ja takk til forslaget, lovet å danne et nytt kabinett, og gikk energisk til verks, mens den gamle regjeringen holdt på å pakke sammen og forlate kontorene. Helt siden har situasjonen sett ut til å være fastlåst ettersom den nye regjeringen som er velsignet av presidenten, behøver parlamentets tillit akkurat som koalisjonens egen kandidat til regjeringssjef trenger presidentens godkjenningsstempel. Snakk om gordisk knute. Samtidig ønsker noen av de parlamentariske kreftene å skrive ut nyvalg for å dra fordel av koalusjonens dalende popularitet.

Høyesterett trår til

Etter hvert som etterforskningen pågikk, tok påtalemaktens mest markante figur, statsadvokat Ivo Ištvan til å antyde at selve eksstatsministeren kunne bli trukket til rettslig ansvar og innkalte ham like godt til avhør. Som om det hele ikke var innviklet nok fra før, stakk høyesterett kjepper i hjulene for statsadvokaten og innstilte strafforfølgningen av de tre ODS-folkevalgte som skal ha mottatt bestikkelser i form av sinekyrer. Begrunnelsen var at disse var beskyttet av immunitet. Alle tre ble følgelig løslatt til Ištvan frustrasjon.

Resten av de tiltalte forlot også varetekt etter at avhørene hadde blitt gjennomført og det var ikke mulig for dem å motarbeide etterforskningen. Hele folket var vitne til det rørende møtet mellom eksstatsministeren Nečas og den grå eminensen i hans regjering – fru Nagyová, ved porten til varetektsfengselet.

Oppmuntret av høyesteretts bestemmelse gikk Nečas og andre koalisjonspolitikere til motangrep mot statsadvokaten og bebreidet ham for å undergrave den demokratiske stat ved bruk et iscenesatt drama beregnet på å ødelegge blant annet statsministeren i offentlighetens øyne.

En regjering som kanskje aldri får regjere

Parallelt med den juridiske omskiftelige sagaen sliter president Zemans drømmeregjering med kritiske røster, sannsynlighetsregning og ikke minst med en aldri så liten kontrovers rundt en av ministrene.

Zeman lurer på hvordan han kan få få sine folk til makten. Bildet kommer fra finmag.cz

Zeman lurer på hvordan han kan få få sine folk til makten. Bildet kommer fra finmag.cz

Helt siden Zeman tok til å presse fram sin idé om ekspertregjering, har de tallrike kritikerne hans påpekt at den regjeringen som etter hvert ble dannet av Rusnok, med rette kan kalles for Zemans fanklubb. Presidentens energiske inngrep fikk til og med enkelte europeiske politikere til å murre av misnøye. Jiří Rusnoks regjering står også -for å si det mildt – på gyngende grunn da det er få som tror at den vil få tillit fra nasjonalforsamlingen der sentrum-høyre-koalisjonen fortsatt dominerer.

Attpåtil må Rustnok sies å ha bedt om trøbbel da han inviterte Jan Fischer, en politisk dauing og presidentkandidat i vårvalget 2013, til å delta i regjeringen. Fischers deltakelse i valget endte med knall og fall. Ikke bare ble den etter hvert mer og mer selvsikker politiker grundig ydmyket til slutt da støtten stupte i kjølvannet av et par TV-debatter, men i tillegg satt han igjen med en gigantisk gjeld. Sponsorene så naturligvis ingen nytte i å legge ut penger for en taper. Hans trøtte, skuffede ansikt rett etter presidentvalget er et syn man vanskelig kan glemme.

Det var derfor på grensen av det komiske da pressen meldte at den dagen Fischer fikk tilbud om å delta i den nye regjeringen, ble millioner av kroner overført til kontoen hans av de rause sponsorene. En får konstatere at dyp gjeld nok er en tyngre bør å bære enn en åpenbar interessekonflikt ettersom Fischer bejaet både pengene og invitasjonen og var flere dager på rad mer enn uvillig til å forholde seg til spekulasjonene som skapte store overskrifter i pressen.

I påvente av den 8. august

Avsluttende kan man si at den politiske berg-og-dal-banen som begynte en juni-natt fortsatt er i full sving i påvente av både resultatene av den omfattende etterforskningen og avstemning om tillit i parlamentet den 8. august. En ting er sikker allerede nå – vi har vært vitne til den største politiske skandalen i Tsjekkias nyere historie.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s