Parlamentsvalget i Tsjekkia: høyresidens nederlag og kuriositeter

Valgkampanjens kanoner stilnet og tsjekkerne gikk til valgurnene. Nesten umiddelbart etter at valglokalene stengte, viste stemmeopptellingen hvilke spådommer som slo til, hvem som hadde grunn til å juble og hvem som led nederlag.

Venstresidens seier

I det hele tatt har valgkampanjen gått stille, ja nesten kjedelig, for seg bortsett fra et par festlige episoder (les videre). Grunnen til denne sløvheten kan ha vært at de største politiske partiene med rette antok at den gjengse tsjekkeren var dødsens trøtt av stor politikk. Valgdeltagelsen lå imidlertid på 59,48, hvilket ikke er så verst.

Ikke overraskende blir det temmelig rødt* i det hittil høyredominerte parlamentet etter valget. Både regionalvalget i 2012 og høyresidens dalende popularitet hadde lenge innvarslet denne utviklingen.

(*Valgresultatene i sin helhet samt en den bilder finner du nederst artikkelen)

ANO eller JA

Det som var langt på vei mindre tatt for gitt var hvorvidt milliardæren Andrej Babiš i spissen for partiet ANO (norsk JA) ville vinne hjertene til velgerne i Tsjekkia. Sånn sett er det han som er valgets store vinner og det til tross for sterk motvind. Hverken ryktene om hans samarbeid med den kommunistiske etterretningstjenesten, eller det faktum at en av landets største ukeaviser erklærte ikke mindre enn en regelrett krig mot ham synes å ha skadet ham i nevneverdig grad.

Det ble også påpekt av mange at hans inntreden i politikken representerer en klar interessekonflikt. I tillegg til å være eier og direktør av konsernet Agrofert bestående av ca 230 virksomheter innen næringsmiddelindustri, landbruk og kjemisk industri, kjøpte den ambisiøse rikingen nylig Tsjekkias største medieselskap. Og nå skal han altså slutte seg til rekkene av landets ledende politiske aktører. Dette bekymrer mange kommentatorer, men heller ikke Berlusconi-merkelappen skremte mange nok fra å stemme på Babiš sitt parti.

De store taperne

Blant de store taperne er ODS – Tsjekkias motstykke til norske Høyre – rammet av skandaler og svekket som dette partiet er, samt Partiet for medborgerrettigheter – Zemantilhengerne. De sistnevnte har ikke en gang kommet seg over sperregrensa. Samme skjebne lider den merkelige euroskeptiske bevegelsen Hlava vzhůru (HV eller Opp med humøret) som landets ekspresident Václav Klaus ga sin støtte til liksom for å understreke sin manglende dømmekraft nok en gang. Det eneste partiet som faller inn under alternativ-kategorien og som får et par plasser i parlamentet er De Grønne.

Kuriosa

Her kommer et par godbiter og kuriositeter fra valget 2013.

Galgenhumor

I forbindelse med kommunistpartiets varslede valgsuksess bestemte bevegelsen Dekommunisering seg for å gi velgerne en liten historietime. På de svarte hengte menneskefigurene står det «Han satte seg imot kommunister»

Galgenhumor i valgkampanjens tjeneste

Galgenhumor i valgkampanjens tjeneste

Langfinger rettet mot presidentsetet

Det var flere som følte seg oppgitt over den venstresidens (og særlig kommunistpartiets) seiersgang. En tsjekkisk kunstners beskjed til kommunister så vel som president Zeman: en gigantisk fuck-you-skulptur rettet mot presidentsetet.

Ikke til å misforstå

Ikke til å misforstå

En røst av en som twitrer i ørkenen

Det fortvilte ODS slår på stortromma «Middelklasseborgere, forsvar dere!» (Hvilket nesten høres ut som «Proletarer i alle land, foren dere»).

ODS twitrer om hjelp

ODS twitrer om hjelp

Ellers satset ODS på valgplakater i Twitter-stil.

ODS twitrer om hjelp II

ODS twitrer om hjelp II

Agent TOP009

Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg eller ganske enkelt Karel, president Zemans hovedutfordrer i presidentvalget 2013, kommer tilbake i rollen som den elegante Agent TOP009. Hvem vet hvordan partiet TOP09 hadde ligget an uten den sinnrike politiske markedsføringen?

My name is Karl Johannes Nepomuk Josef ... call me just Karel!

My name is Karl Johannes Nepomuk Josef … eh call me just Karel!

Presidentkandidatens andre sjanse

En annen mislykket presidentkandidat, den halvt tsjekkiske, halvt japanske Tomio Okamura stiftet sitt eget parti i forbitrelse over valgfiaskoen. Hans Direktedemokratiets Daggry har kommet seg over sperregrensa.

Ordet "bordell" er synonymt med rot her i Tsjekkia.

Ordet «bordell» er synonymt med rot her i Tsjekkia.

På plakaten: et eksplisitt budskap «Slutt på rotet (bokstavelig «bordell») og korrupsjonen».

Valgresultatene i sin helhet

Valgresultatene i sin helhet

Valgresultatene i sin helhet

En tanke om “Parlamentsvalget i Tsjekkia: høyresidens nederlag og kuriositeter

  1. Tilbaketråkk: Få ved valgurnene. Tsjekkerne tar ikke EU på alvor | ØLREPUBLIKKEN

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s