Få ved valgurnene. Tsjekkerne tar ikke EU på alvor

Med en valgdeltakelse på 18,20 %, plasserer Tsjekkerne seg blant Europas verstingene, forbigått bare av Slovakia der bare 13.1% tok seg tid til å stemme.

«Tsjekkerne tar ikke EU på alvor» konstaterte president Miloš Zeman bittert da han dukket opp i et av valglokalene for å avgi sin stemme. Ha la til at ca 80 prosent av lovene som gjelder i landet vedtas nettopp av overnasjonale organer i EU. Dette ser ut til å ha gått den jevne tsjekker hus forbi.

Landets forrige president Václav Klaus uttalte seg i en annen – ikke overraskende – EU-kritisk tone. Offentligheten fikk vite at det var det første valget der han var i tvil om han i det hele tatt skulle stemme. Til slutt gjorde han det men uten å ha lest partiprogrammene på forhånd.

Selve valgresultatene er en forlengelse av de tendensene som rår i Tsjekkisk politikk og samfunnslivet ellers og det på to måter. For det første gjelder det velgerpreferansene som er og har vært entydige lenge nok og kan beskrives som følger: høyresidens kraftige tilbakegang, venstresidens stabile posisjon og et overraskende innrykk av nye aktører med ANO i spissen.

Valgets seierherre ble nettopp ANO ledet av den slovakisk-ættede milliardæren Andrej Babiš. Landets inntil nylig største høyreparti ODS havnet på nest siste plass, og fikk bare en mandat mer enn en ny, euroskeptisk gruppering De Frie. Det som har reddet Høyresiden fra et fullstendig flaut nederlag er TOP9 med Karel Schwarzenberg i spissen. Venstresiden har vunnet velgernes gunst atter en gang med 4 og 3 mandater til henholdsvis Sosialdemokratene og kommunistene.

Valget bekrefter også en annen, mer generell tendens. Den lave deltagelsen kommer som ingen overraskelse på den som observerer den offentlige debatten i landet. Den preges tidvis av snevre politiske horisonter og konsentrerer seg om hjemlige politiske forhold. Når internasjonal politikk er med i bildet, er det oftest EU og da er tonen en blanding av folkelig EU-mistro og manglende interesse på den ene siden og en skepsis overfor Brussel-byråkratenes makt blant mange tsjekkiske politikere.

Deltakelsen i europavalget

Deltakelsen i europavalget

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s