Den tsjekkiske hæren tom for ammunisjon

De siste årenes sparepolitikk har rammet den tsjekkiske hæren i en slik grad at i en krisesituasjon ville den være fri for ammunisjon på noen få dager.

Nylig stilte jeg et spørsmål om Tsjekkia fortjener merkelappen som en av NATO og EU sine blindpassasjerer i en artikkel lagt ut på nettstedet Minerva. Lite ante jeg at kommentaren skulle komme fra et så uventet hold.

Tannløs hær


Den tsjekkiske generalstabssjefen fortalte forleden dag til parlamentets forsvarskomité at skulle det oppstå en konfliktsituasjon eller sikkerhetkrise, tar det et par dager før hæren bruker opp alt den har igjen av ammunisjon.

Situasjonen er verst når det gjelder bevæpningen i de mest moderne krigsmaskinene slik som det svenske jagerflyet Gripen eller det pansrede kjøretøyet Pandur. I tillegg har hæren et akutt behov for hjelmer og skuddsikre vester.

Brutte løfter

Tsjekkia har forpliktet seg overfor NATO at landet skal være i stand til å stille med en brigade utstyrt med nok ammunisjon til en måneds harde kamper.

Til tross for løftene lider det tsjekkiske forsvaret av mangel på utstyr i de grader at i tilfelle av en NATO-aksjon måtte myndighetene låne ammunisjon fra alliansen eller tøye anskaffelsesprosedyrene.

Brutte løfter fra myndighetene står i et motsetningsforhold til innsatsen til tsjekkiske soldater. Fem av dem har dødd som følge av et selvmordsangrep i nærheten av Bagram i Afganistan de siste par dagene.

Reklamer

En tanke om “Den tsjekkiske hæren tom for ammunisjon

  1. Tilbaketråkk: NATOs nye toppgeneral er fra Tsjekkia | ØLREPUBLIKKEN

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s