NATOs nye toppgeneral er fra Tsjekkia

Tsjekkisk general ble valgt til ny formann for NATOs militærkomité under et NATO-møte i Litauens hovedstad Vilnius denne helgen.

General Petr Pavel fikk internasjonal anerkjennelse på 90-tallet for sin innsats under UNPROFOR-operasjonen i Kroatia. Hans bataljon reddet over 50 franske soldater ut fra militærbasen Karin. Både franskmennene og den tsjekkisk-slovakiske bataljonen var  under kraftig ild fra kroatiske og serbiske bombekastere.

Gjennom årene har Pavel innehatt en rekke høye stillinger både i Tsjekkia og i utlandet, og fra 2012 har han vært landets forsvarssjef.

Øst-Europeere på frammarsj

Det er for første gang at en militær fra den tidligere østblokken bekler denne viktige stillingen. NATOs militærkomité er alliansens øverste militær organ. Den består av forsvarssjefer fra NATO-medlemslandene og gir råd til alliansens politiske organer.

Utnevnelsen skjer bare kort etter at en annen øst-europeer, Polens statsminister Donald Tusk, ble valgt til president i Det europeiske råd. Et annet navn i denne sammenhengen er Radoslaw Sikorski som var en seriøs kandidat til posten som NATOs generalsekretær, men som til slutt tapte mot Jens Stoltenberg.

Svimlende utfordringer

Utfordringene den nye formannen for NATOs militærkomité vil stå overfor når han overtar stillingen etter dansken Knud Bartels i 2015, kan virke svimlende. Nyheten om hans utnevnelse kommer midt i en krisetid med den ulmende konflikten på bakken i Ukraina på den ene side og en stadig voksende trussel fra den islamske statens side samt ulike terrorgrupperinger i Nord-Afrika.

«Det er så jeg nesten er i tvil om det (dvs. omfanget av utfordringene) er noe man kan klare, men jeg tar gjerne utfordringer» sa den erfarne generalen i sin første kommentar til utnevnelsen.

Les også
«Den tsjekkiske hæren tom for ammunisjon»
«Blindpassasjerer» (min artikkel på Minerva om Tsjekkias deltagelse i NATO og EU)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s