Den tsjekkiske presidentens bisarre tale mot sanksjonene

Igjen langet Milos Zeman ut mot sanksjonene Russland. Denne gangen under konferansen “Dialogue of Civilizations” i Hellas.

Det faktum at kritikken ble framført på Russisk er i seg selv uskyldig dog symbolsk nok. Mer interessant er det at arrangøren av konferansen er «World Public Forum – Dialogue of Civilizations» som ledes av Vladimir Yakunin, en mann som står Putin nær og som er på EUs sanksjonsliste.

Selve talen var retorisk sett et middelmådig forsøk på å overbevise om at sanksjonene er stikk i strid med noen form for dialog mellom sivilisasjoner. Videre presterte Zeman å omtale Den islamske staten som den virkelige trusselen som «så godt som ingen snakker om» og det i en tid hvor IS skaper utallige overskrifter, mens amerikanske flyangrep mot denne terroristiske grupperingene er godt i gang.

I det hele tatt la presidenten i sin tale vekt på terrorismen, og for å understreke alvoret i situasjonen ramset han opp flere terrorhendelser deriblant gisseltakingen i Beslan og terrorangrepet mot Dubrovka-teateret, begge på russisk jord. Det han unnlot å nevne, var at i begge tilfellene var det også myndighetenes håndtering av krisen som førte til unødvendige dødsfall.

Ukraina nevnes nesten bare i forbifarten, og når det nevnes holder Zeman seg konsistent til begrepet «borgerkrigen» helt i tråd med sine tidligere uttalelser. Den uinnvidde leser bør opplyses om at Zeman tar den russiske utenriksministeren Lavrov på største alvor når den sistnevnte påstår at russiske styrker ikke opererer i Ukraina. Dette fikk svenske Carl Bildt til å komme med en småspydig og velplassert kommentar under NATO-toppmøtet i Wales. «President Zeman vil måtte høre med … nå vet jeg ikke – har Tsjekkia noen form for etterretningstjeneste?»

Zemans tale føyer seg inn i en rekke uttalelser fra tsjekkiske politikere som setter et stort spørsmålstegn ikke bare ved landets utenrikspolitikk også muligheter for EUs felles sikkerhetspolitikk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s