Barnevernet vekker harme i Tsjekkia

Saken til den tsjekkiske barnemora Eva Michaláková har ikke bare gjort Barnevernet til et kjent varemerke i Tsjekkia. Navnet på den norske etaten er nærmest blitt et skjellsord i tsjekkiske hjem.

Michaláková fikk barna sine fratatt for tre og halvt år siden etter mistanke om seksuelt misbruk som senere viste seg ubegrunnet. Guttene ble plassert i hver sin fosterfamilie, og myndighetene tillater mora å møte barna opptil to ganger i året. Hun er pålagt å snakke med dem på norsk, hvilket ikke gjør kontakten lettere.

Det er ikke klart hvorvidt barnevernet handlet rett, men det er såpass mye hemmeligholdelse rundt situasjonen at det ikke er egnet til å fjerne tvilen om at barnevernet virkelig opptrådte korrekt. Den dramatiske historien til Eva Michaláková har etter hvert begynt å skape overskrifter i Tsjekkia, noe som i sin tur har fått en god del politikere – deriblant fremtredende politiske figurer – til å engasjere seg i saken. Spenningen resulterte i at den norske ambassadøren i Praha Siri Sletner traff statsminister Sobotka som nylig sa at han vil fortsette å øve diplomatisk press på Norge.

Den krasseste kritikken kommer imidlertid fra landets president Miloš Zeman som er velkjent for sine direkte uttalelser. I et intervju for et par dager dro han en parallell mellom de norske myndighetenes fremgangsmåte og lebensborn som var et Nazi-prosjekt ment å fremme rasehygiene. I lyset av alt dette er det slående hvor lite oppmerksomhet denne affæren har fått i riksdekkende media i Norge.

Eva Michalakova med sønnene og President Zeman. Bildet kommer fra Blesk.cz

Eva Michalakova med sønnene og President Zeman. Bildet kommer fra Blesk.cz

En tanke om “Barnevernet vekker harme i Tsjekkia

  1. Tilbaketråkk: Vil utvise den norske ambassadøren | Det østeuropeiske perspektivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s