Polen minnes flytragedien ved Smolensk. Russland provoserer.

Mens Polen markerer 5-årsdagen for den mest skjebnesvangre flyulykken i landets nyere historie, nekter de russiske myndighetene å utlevere flyvraket, noe som gjør at de iskalde frontene mellom landene om mulig blir enda kaldere.

Nyhetene som kom 10 april 2010 ble møtt med sjokk og vantro. Et polsk regjeringsfly med presidentparet ombord styrtet i Russland. Flykatastrofen krevde 96 menneskeliv.  Ingen av passasjerene eller mannskapet overlevde. Flyulykken hadde et symbolsk skjær over seg. Den polske representasjonen som besto av mange viktige figurer i polsk samfunnsliv, var nemlig på vei til Katyn for å delta i en felles polsk-russisk 70-årsmarkering av Katyń-massakren.

Istedenfor å virke samlende ble selve katastrofen så vel som etterforskningen gjenstand for en bitter politisk strid som har ført til at de to største politiske grupperingene, Donalt Tusks senter-liberale Borgerplattform og brødrenes Kaczynskis nasjonalkonservative Lov og rettferdighet, i dag framstår som to fiendtlige leirer ute av stand til å bli enig noe som helst for ikke å snakke om forsoning. Både de mange ubesvarte spørsmålene, de spesielle omstendighetene og ikke minst myndighetenes klønete håndtering av saken har gitt næring til konspirasjonstenkning og økt mistenksomhet overfor Russland.

Flyvraket. Bildet kommer fra popularmechanics.com

Flyvraket. Bildet kommer fra popularmechanics.com

Siden aprildagen 2010 har Europa sett en dramatisk utvikling og en uventet vending i relasjonene mellom Russland og vesten. Helt siden Ukraina-krisen brøt ut, har Polen uttrykt sin støtte og sympati med Ukrainernes kamp om å rive seg løs fra sin mektige nabos interessesfære. Landet står derfor sentralt i det fiendebildet som manes fram av statspropagandaen i Russland.

Det er i denne sammenheng vi bør se det siste trekket fra Russlands side. Inntil nylig lovet de russiske myndighetene å returnere det som er igjen av presidentflyet, men nå kommer det nye toner fra den russiske etterforskningskomiteen som vil «vurdere å sende restene av flyet til Polen i framtiden når etterforskningen er avsluttet» som det heter i en offisiell melding. Flyvraket blir dermed enda et tannhjul i det skitne maktspillet.

Ofrene for flystyrten. Bildet kommer fra smolenskcrash.eu

Ofrene for flystyrten. Bildet kommer fra smolenskcrash.eu

Reklamer

2 tanker om “Polen minnes flytragedien ved Smolensk. Russland provoserer.

  1. Tilbaketråkk: Hvem er Andrzej Duda, Polens nye president | Det østeuropeiske perspektivet

  2. Tilbaketråkk: Andrzej Dudas første utenlandsbesøk i Tallinn og Berlin | Det østeuropeiske perspektivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s