13. april erklærte Vít Jedlička – en tsjekkisk politiker – en helt ny stat midt i Europas hjerte. Det dreier seg hverken om en forsinket aprilspøk eller om en ny utbryterrepublikk. Snarere er dette et liberalistisk eksperiment i dugnads ånd.
Liberland, som den nye statsdannelsen heter, er ment i fullt alvor. Bakgrunnen for det dristige statsbyggingsprosjektet er et område mellom Kroatia og Serbia som inntil nylig har hatt status som terra nullius eller ingenmannsland. Jedlička grep denne muligheten og bestemte seg for å opprette en ny stat på dette lille territoriet på 7 kvadratkilometer.
Prosjektet har klare politiske undertoner. Jedlička er medlem av et liberalistisk, høyreorientert og EU-skeptisk parti De Frie Borgernes Parti. Liberland kan sees på som et forsøk på å frigjøre seg fra statlige inngrep og sette libertarianske verdier ut i livet. Derfor står tanken om begrenset statsmakt sentralt i prosjektet.
Skal man tro landets grunnlegger og statsoverhode, ruller søknader om liberlandsk borgerskap inn fra alle verdens kanter. I tråd med den libertarianske tankegangen som skal være rådende i Liberland, stilles det få krav til landets framtidige borgere. Man skal være enig i at privat eiendomsrett er ukrenkelig. Videre skal man respektere andres anskuelser, religiøse tro, hudfarge og seksuelle legning. Ekstremister er ikke velkomne uansett politisk fløy, og det samme gjelder dem som har blitt straffet for kriminelle handlinger.
Lykkes han med sitt foretagende, blir Liberland verdens tredje minste suverene stat etter Vatikanet og Monaco. Det østeuropeiske perspektivet skal følge med på utviklingen og skrive mer om landets styreform, samt hvordan man har tenkt å løse konkrete utfordringer. Klikk her for å gå inn på hjemmesiden til Liberland.