Hvem er Andrzej Duda, Polens nye president

Fredag deltok Andrzej Duda, Polens nyvalgte president i en høytidelig utnevnelsesseremoni i Wilanów-palasset i landets hovedstad. Drøye to måneder før innsettelsen er han fremdeles et nytt og relativt ukjent ansikt.

Blant de frammøtte i det gamle praktfulle barokkpalasset var regjeringsmedlemmer samt tilhengere og medlemmer av Dudas konservative parti PIS deriblant Jarosław Kaczyński, partiets udiskutable leder og en mann som lenge har vært med på å slå an tonen i polsk politikk. Nå legger han ikke skjul på at han ser fram til å overta som statsminister etter høstvalget. Dette er mer enn fromme ønsker fra Kaczyński. For de fleste er han den eneste tenkelige kandidaten til PIS, og Dudas uventede seier – som er PIS sitt første seier på ti år – vil etter manges mening gi det konservative partiet et etterlengtet løft.

Men hvem er denne nye mannen på den polske politiske scenen? Inntil nominasjonen var det ytterst få polakker som visste om Dudas eksistens, mens i månedene som fulgte har han blitt den tydeligste figuren fra PIS-leiren. Selve Kaczyński – tvillingbroren til den avdøde presidenten Lech Kaczyński – har holdt lav profil. Det er godt mulig det var en del av valgstrategien å vektlegge Dudas uavhengighet av den gamle, og av mange mislikte, politiske ringreven. Meningen kan ha vært å avverge kritikken fra Komorowskis leir som gjorde et poeng av nettopp det faktum at Duda er en ukjent mann og nærmest gallionsfigur for PIS-lederen.

Den nyvalgte presidenten – som er utdannet jurist og har siden 2005 doktorgrad i jus – hadde riktig nok ikke vært framme i mediene før valgkampen, men han er ingen grønnskolling i politikken. Tvert imot har har han vært aktiv på dette området siden 2000. Denne Kraków-mannen har tidligere arbeidet som høytstående embetsmann både i Lech Kaczyńskis presidentkontor og i justisdepartementet da PIS satt ved makten.

Duda er og moderat euroskeptiker i den forstand at han setter seg imot videre føderalisering av EU og ønsker at Polen og skal beholde mest mulig mest mulig suverenitet. Samtidig er han tilhenger av et samlet europeisk samarbeid ikke minst i forbindelse med Russlands aggresjon mot Ukraina. Den påtroppende presidenten har en klar vestlig orientering og vil satse på sikkerhetspolitisk og økonomisk partnerskap med USA. Det innebærer blant annet et felles Amerikansk-Europeisk samarbeid om IT-løsninger. Det betyr også at han ser på det som nødvendig å signere handelsavtalen TTIP. Økonomisk vekst har forrang framfor miljøtiltak samtidig som Duda uttaler seg positivt om ansvarsbevisst forbruk og støtter idéen om rettferdig og etisk handel og mener den bør fremmes på politisk nivå.

Utenlandske kommentatorer har lett for å feiltolke ham som et konservativ høyrepolitiker i vestlig stil akkurat som når man oppfatter PIS som et klassisk konservativt høyreparti. I virkeligheten dreier det seg om en blanding av katolsk farget verdikonservatisme og moderat nasjonalisme ispedd forslag som like godt kunne komme fra programmet til et venstreparti. Når det gjelder Duda, kommer dette til uttrykk i hans løfter om å senke pensjonsalderen og innføre nye skatter for banker og supermarkeder.

Duda med kona og datteren. Bildet kommer fra 300polityka.pl

Duda med kona og datteren. Bildet kommer fra 300polityka.pl

En tanke om “Hvem er Andrzej Duda, Polens nye president

  1. Tilbaketråkk: Polens nye president tatt i ed | Det østeuropeiske perspektivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s