Polens nye president tatt i ed

Andrzej Duda – Polens nye statsoverhode – avla presidented på torsdag. Hans inntreden i storpolitikken kan markere en ny og interessant periode i polsk politisk liv.

Det er over to måneder siden Duda vant presidentvalget. Han fikk flertall med 51,55 prosent av stemmene i andre valgomgang og triumferte over sin hovedkonkurrent Bronisław Komorowski som mange anså for å være en klar vinner, men som til sin og sine tilhengeres overraskelse ble slått av en relativt ukjent figur.

Solstek og taler

Det var en lang og tøff dag for Andrzej Duda. Programmet var tett, mens gradstokken viste opp mot 35 grader. Han holdt flere taler, deriblant en særlig viktig tale i nasjonalforsamlingen der han understreket viktigheten av solidaritet, gjensidig respekt for hverandre og respekt for hverandres meninger og syn. Det er sårt tiltrengte verdier i polsk politikk som i flere år har lignet på en skyttergravskrig. Disse ordene falt i god jord også hos hans politiske motstandere.

Duda og Kaczynski. Bildet kommer fra Fakt

Duda og Kaczynski. Bildet kommer fra Fakt

I tillegg til å delta i et par offentlige seremonier og minnemarkeringer overtok han som øverste sjef for landets militære styrker. På kveldstid fant Polens nybakte president tid til et videomøte på Facebook der han svarte på en del spørsmål fra noen av de rundt regnet 40 tusen personer som logget seg på for å følge med på møtet.

Duda under videomøtet

Polsk politikk i forandring

Dudas seier innevarsler begynnelsen på en ny periode i polsk politikk og det på flere måter. Presidentvalget ble den første store suksessen for opposisjonen på 10 år. Det dreide seg forresten om langt mer enn et vanlig presidentvalg. Det var snarere en kamp mellom de to leirene som har dominert det politiske liv de siste årene. Den ene er samlet rundt det nasjonalkonservative PIS, mens den andre støtter det stadig svakere PO. Det var også en ideologisk brytning mellom liberale og konservative verdier og ikke minst en slags barometer for samfunnsstemningen.

Det er også her at presidentvalget åpner en ny periode. De yngste velgerne har vendt ryggen til PO og deres kandidat. Inntil nylig har PO eller Borgerplatformen vært ansett som de unges naturlige valg, men i kjølvannet av økende maktarroganse, skandaler og forsømmelser stemmer de unge annerledes. Det ser ut til at de er mer villig til å velge konservative partier og protestpartier enn før, og de ca tre millioner stemmene som gikk til en rockemusiker som satset på en blanding av nasjonalisme og sinne var en vekker for alle de etablerte partiene.

Sist men ikke minst, bør det nevnes at Dudas seier i presidentvalget kan – og trolig vil – vise seg å være en forsmak på høstens parlamentsvalg der partiet han er knyttet til ligger an til å vinne.

Kukiz - mannen som ble ansikte til de sinte. Fra natemat_pl

Kukiz – mannen som ble ansiktet til de sinte. Fra natemat.pl

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s