Presedens. Den første amerikaneren noensinne utlevert til Tsjekkia

Datoen er den 31. august. Et fly fra Detla Airlines lander på Praha Lufthavn. En ung mann kommer ut på flytrappa har håndjern på. Han er omringet av en rekke personer som har den kjente logoen på jakkene. Kort deretter forsvinner den unge karen inn i bilen som venter på rullebanen. Han den første amerikanske borgeren utlevert til Tsjekkia.

Mordet som rystet Tsjekkia

Vi skrur tiden tilbake til mai 2013 da media i landet meldte om et brutalt mord på en familie i utkanten av Tsjekkias nest største by, Brno. Alle de fire familiemedlemmene – mor far og to sønner – ble stukket med kniv.

Navnet Kevin Dahlgren, en amerikaner som på den tiden bodde hos familien, dukket opp i spekulasjonene med en gang. Hovedmistenkte forduftet, og sporene førte til Wien. Snart ble det kjent at han hadde forlatt Østerrike i all hast og satt seg på flyet til hjemlandet.

Dahlgren i Pragha. Bildet kommer fra CT24

   Dahlgren i Praha. Bildet kommer fra CT24

Sjokk og mistro

Hele landet var i sjokk, men det at Dahlgren ble pågrepet rett etter å ha landet i Washington, var en mager trøst. Tvert om utløste det bitre kommentarer om at han kunne slippe unna, og det var få som trodde at han ville stilles for retten i Tsjekkia.

USA er nemlig kjent for sin uvilje til å utlevere egne borgere til andre land. Skepsisen ble ikke mindre av at den mistenktes advokater gjorde alt de kunne for å obstruere utleveringsprosessen. Dette resulterte i at saken trakk i langdrag helt fra 2013.

Hovedmistenkte og ofrene. Bildet kommer fra Blesk

Hovedmistenkte og ofrene. Bildet kommer fra Blesk

Sterke bevis

Overraskelsen ble desto større da det ble kjent at det amerikanske justisdepartementet besluttet å utlevere Dahlgren. Allerede før dette hadde det vært antydet at han kunne stilles for retten i Tsjekkia, men hans gjentatte klager stakk kjepper i hjulene for tsjekkerne.

Utleveringen vitner om at forholdene mellom de to landene er gode til tross for den tsjekkiske presidentens oppsiktsvekkende uttalelser og standpunkter i forbindelse med Ukraina-krisen. Først og fremt betyr det imidlertid at bevismaterialet er meget solid. Blant annet ble blodet til ofrene fant på amerikanerens klær da han landet i Washington.

Uklare omstendigheter

I skrivende stund er den siktede varetektsfengslet i Brno, mens etterforskningen er i full gang . Utenom det selvfølgelige, dvs. skyldspørsmålet, må etterforskerne finne svaret på hvorfor familien ble drept. Hva som var motivet bak drapene er foreløpig ukjent.

Varetektsfengselet i Brno

Varetektsfengselet i Brno

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s