Vil utvise den norske ambassadøren

Tsjekkia bør utvise den norske ambassadøren og midlertidig bryte diplomatiske forbindelser med Norge, tordner europaparlamentsrepresentant Tomáš Zdechovský, mens president Zeman ser ikke bort fra at kan det være en idé å sende Siri Ellen Sletner hjem. Stridens eple er Barnevernet.

Det er ikke for første gang at Barnevernets framgangsmåte vekker sterke reaksjoner her til lands. Den såkalte er blitt Michaláková-saken en slags cause célèbre. Den debatteres i så å si alle avisene og er fulgt av TV-seere over hele landet som et reality show. Saken har også blir tatt opp av høytstående politikere og rukket å bli en stor diplomatisk kontrovers mellom Norge og Tsjekkia.

Tomáš Zdechovský. Bildet kommer fra Eurozpravy

Tomáš Zdechovský. Bildet kommer fra Eurozpravy

Etatens nye avgjørelse i denne saken ble mottatt med alt annet en forståelse. Barnevernet har bestemt å adoptere bort den yngste av sønnene til Michaláková og frata henne foreldreretten til begge sønnene. En av grunnene til dette er at hun har skapt medieoppmerksomhet rundt familiedramaet.

Selv om ikke alle tsjekkiske politikere uttaler seg i såpass krasse ordelag eller ønsker å ty til så drastiske grep, råder det enighet om at Barnevernet ikke bare handler hensynsløst, men i tillegg bryter løftene gitt til tsjekkiske myndigheter. Man bør derfor regne med en opptrapping av den diplomatiske spenningen.

Statsminister Sobotka Innkaller til ekstraordinært møte. Bildet er fra Parlamentnilisty

Statsminister Sobotka Innkaller til ekstraordinært møte. Bildet er fra Parlamentnilisty

En kort oppdatering fra 06.10.14 kl. 22.00: President Miloš Zeman mener det hadde vært på sin plass å tilbakekalle den tsjekkiske ambassadøren fra Oslo.

En tanke om “Vil utvise den norske ambassadøren

  1. Tilbaketråkk: I kulissene av Xi Jinpings statsbesøk til Tsjekkia | Det østeuropeiske perspektivet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s