Politisk knockout i Polen. Mot ettpartiregjering?

Enkelte valg byr på spenning. Det er først når stemmeopptellingen er ferdig at man finner ut hvem vinneren er. Slik var det ikke ved parlamentsvalget i Polen. Mens liberale aviser i Polen og utlandet truer med nasjonalkonservatismens spøkelse, jobbes det på spreng bak lukkede dører for å få på plass ny regjering.

Med 37,58 av stemmene er Lov og rettferdighet eller PiS tilbake i stor stil, mens Borgerplattformen blir forvist til opposisjonsbenkene. Brakseier for det nasjonal-konservative PiS var både ventelig og i tråd med meningsmålingene.

Det som var mindre sikkert var skjebnen til de ytterligere grupperingene. Det dreier seg om veletablerte partier som det agrariske PSL og postkommunistene fra SLD så vel som nykommerne, for eksempel de liberale fra Nowoczesna (De moderne) og Kukiz’15 – et parti ledet av opprøreren og rockemusiker Paweł Kukiz. Til syvende og siste er det bare 3 mindre grupperinger som har kommet seg over sperregrensen: de to sistnevnte og PSL, en ryggesløs gjeng som i årevis har holdt seg på overflaten ved å inngå i allslags koalisjonsregjeringer.

Det mest oppsiktsvekkende utenom det faktum at Polen kan få sin første ettpartiregjering etter 1989, er en annen presedens. Venstresiden lider et sviende nederlag. Det hjalp ikke det grann at mesteparten av venstrekreftene dannet en valgallianse. De klarte ikke å skrape sammen 8% av stemmene, og Polen vil dermed ha sitt første parlament uten tradisjonelle venstreorienterte grupperinger.

Valgresultatene. Bildet kommer fra Newsweek

Valgresultatene. Bildet kommer fra Newsweek

Ikke nødvendigvis offer av sin egen suksess?

Mange kommentatorer i utenlandske medier klør seg i hodet og lurer på hvorfor i all verden polakkene har byttet regjering. Sett fra utsiden har det på mange måter vært en stabil periode. Polsk økonomi har sluppet unna krisen, og landet har gjort seg mer synlig i den europeiske storpolitikken.

Gode relasjoner med naboene – unntatt Russland – og det faktum at Donal Tusk ble utnevnt president i Det europeiske råd, gjør bildet nesten idyllisk. Enkelte betegner derfor PO som et offer for sin egen suksess. Partiet har rett for slett skapt for store forventninger og stilt seg dermed lagelig til for hugg.

Kaczyński triumfierer. Bildet kommer fra Rzeczpospolita

Kaczyński triumfierer. Bildet kommer fra Rzeczpospolita

Mange Feiltrinn

Men det er ikke alle som nikker enstemmig til denne forklaringen. Flere – ikke bare de som åpent sympatiserer med PiS – påpeker at Borgerplattformens vei til nederlaget var brolagt med feiltrinn, maktarroganse og brutte løfter.

For 8 år siden vant de velgernes gunst med slagord om et billig og effektivt statsapparat, lave skatter og mer åpenhet i politikken. Åpenhet har det kanskje blitt nesten for mye da en rekke hemmelige lydopptak av høyst uformelle og til dels vulgære samtaler mellom partitoppene, ble lekket ut. Skandalen som brøt ut i kjølvannet av lekkasjen, har tilsmusset partiets rykte.

Borgerplattformen er heller ikke lenger favorittpartiet for forretningsfolk. Nesten 30% av alle næringsdrivende stemte på PiS framgår det av en fersk meningsmåling. Cezary Kaźmierczak leder i en stor arbeidsgiverforening sa nylig i et intervju i Rzeczpospolita (Res Publica, en av de største dagsavisene i Polen) at de siste årene hadde vært preget av dårlige vilkår for næringslivet og at skattemyndighetene er nærmest på krigsstien mot næringsdrivende. «Jeg er ingen stor tilhenger av PiS, men de skapte bedre betingelser for oss enn PO» – sa han.

Borgerplattformer viser i alle fall tegn til slitasje som har fjernet smilene fra ansiktene til lederne, og en åpenbar kamp om lederstillingen svekker partiet ytterligere.

De kan smile, men det foregår en bitter kamp innad i PO. Bildet - TVP

De kan smile, men det foregår en bitter kamp innad i PO. Bildet – TVP

Nå eller aldri?

Kaczyński, mannen som er Lov og Rettferdighets ansikt og som har holdt lav profil de siste månedene, løftet litt på sløret i et interessant intervju forleden dag. På spørmålet om han oppfattet dette valget som sin siste sjanse sa han:

«Man skal aldri si aldri i politikken, men tatt i betraktning min alder måtte det bli nå«.

Grunnen til at han har kommet litt i bakgrunnen var en ydmyk erkjennelse av at han kunne vært i veien for partiets suksess, lød en annen innrømmelse.

Ikke desto mindre er det ingen grunn til å tvile på at innad i partiet er det hans vilje som gjelder. Det er det som ligger til grunn for den utbredte oppfatningen om at uansett hvem som til syvende og sist blir utnevnt som statsminister, vil vedkommende sammen med president Duda være Kaczyńskis forlengede arm. Derfor var bildet av Jarosław Kaczyński som en slags grå eminense et av ledemotivene i valgkampen tidligere i høst.

Regjeringskabal

I skrivende stund er man godt i gang med regjeringskabalen. Forhandlingene foregår i det skjulte og deltakerne vrir seg som en ål når de konfronteres med direkte spørsmål, men nekter å røpe detaljer.

Den mest sannsynlige kandidaten til statsministerposten er Beata Szydło, en dame som organiserte begge valgkampene – ved presidentvalget og parlamentsvalget – og samtidig en figur knapt noen hadde hørt om i begynnelsen av 2015. Sammensetningen av den nye regjeringen vil bli kunngjort på fredag eller senest på mandag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s