Hellas’ ambassadør tilbakekalt fra Praha

Tsjekkias president Miloš Zeman gjør alt for å opprettholde sitt rykte som den europeiske politikkens enfant terrible. Denne gangen har hans løsmunnethet satt på prøve de diplomatiske forbindelser med Hellas.

Den greske ambassadøren Panayotis Sarris satte seg på flyet og forlot Praha i all hast tirsdag denne uken. Han ble kalt hjem for konsultasjon som det heter på diplomatisk språk, men som praksis er ment som en form for protest. Bakgrunnen for det var flere uttalelser fra president Zeman som grekerne oppfatter som støtende. Det var særlig det siste utsagnet grekerne føler seg provosert av.

I den pågående debatten om euro, tok Miloš Zeman til orde og erklærte at Tsjekkia ikke kommer til å bli en del av eurosonen så lenge spørsmålet om Hellas’ medlemskap forblir uløst. Det forgjeldede søreuropeiske landet har tidligere levert protestnotater til Tsjekkias representanter på grunn av lignende uttalelser fra øverste hold, men denne episoden har fått begeret til å flyte over.

Oi sann, jeg gjorde det igjen.

Oi sann, jeg gjorde det igjen.

Det skal også være et signal til andre øst-europeiske regjeringer som er temmelig direkte i sin omtale av Hellas sa talsmannen for det greske utenriksdepartementet. I følge talsmannen for den tsjekkiske presidenten dreier det seg om et syn Zeman både har hatt og gitt uttrykk for ved tidligere anledninger og det er en oppfatning han holder fast ved. Presidenten legger ikke skjul på at han ble noe skuffet da Hellas forble i eurosonen. Selv om han er en tilhenger av at Tsjekkia skal innføre den europeiske valutaen på sikt, frykter han at de tsjekkiske skattebetalerne vil måtte punge ut for Hellas’ gjeld i framtiden.

Det er riktig nok ikke for første gang at president Zeman provoserer (les mer om dette i «Zeman er den eneste som skal til Moskva«, «Vil utvise den norske ambassadøren» og «Kremls informasjonskrig gir gjenklang i Tsjekkia.» ), men på den annen side kan en sette et spørsmålstegn ved denne voldsomme reaksjonen fra et land som bevisst har brukt sitt medlemskap i eurosonen som et forhandlingskort.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s