Donald Trump i Polen. Bak kulissene.

Nylig besøkte USAs president Donald Trump Polen. For Europa-interesserte var den offisielle delen av programmet vel som fascinerende som det som foregikk i kulissene av besøket.

Tett program

Det var slett ikke lite Donald Trump hadde tenkt å utrette mellom sent på kvelden 5. juli da han landet i Polen og kvelden 6. juli da Air Force One tok av og satte kurs mot Hamburg der Trump skulle delta på G20-toppmøtet.

Morgenen etter ankomsten traff Donald Trump Polens statsoverhode Andrzej Duda for å snakke med ham på tomannshand. Presidentene diskuterte blant annet energisikkerheten i Europa og eksport av amerikansk flytende gass til Polen. Deretter deltok de i samtaler sammen med begge landenes delegasjoner der blant annet USAs finansminister og polsk forsvarsminister var til stede. I kjølvannet av samtalene undertegnet USA og Polen et memorandum om salg av luftvernmissilsystemet Patriot.

Forhandlingene var etterfulgt av en pressekonferanse der begge statsmennene utenom å levere sedvanlige runde formuleringer langet ut mot de mediene som omtaler dem i ufordelaktige ordelag. I likhet med Trump er konservative Duda gjenstand for krass kritikk fra polske liberale media. Til forskjell fra sitt egenrådige amerikanske motstykke anklages han derimot for det motsatte – utilstrekkelig uavhengighet (eller for å være mer presis unnfallenhet overfor partisjefen Jarosław Kaczyński).

Parallelt med Trump-besøket var Warszawa vertskap for et toppmøte for Tre sjøers initiativ. Det dreier seg om et relativt nytt samarbeidskonsept som omfatter 12 sentral- og østeuropeiske land og som ble lansert av Polen og Kroatia i 2016. Det sentrale punktet var likevel en tale Trump skulle holde på Krasiński-plassen rett ved Høyesterettsbygningen.

Landene som inngår i Tre sjøers initiativ

Den første talen

Ettersom det var den første offentlige talen Donald Trump skulle holde i utlandet siden han hadde blitt valgt, var forventningene høye. At han skulle bruke talen for å legge fram sin utenrikspolitiske agenda bare økte interessen.

Donald Trump holder tale. Bildet kommer fra Super Express

Det var et annet Amerika han tegnet enn det man kjente fra hans valgmøter og ikke minst fra hans berømte «America First»-tale. Det Amerika man kunne skimte var langt mindre isolasjonistisk. I sin 36 minutters lange opptreden slo Trump et slag for USAs aktive lederskap i den politiske verdensorden. Han var også mer forsonlig overfor EU, nevnte NATOs artikkel 5 og ikke minst refset Russland for landets inngripen i Ukraina. Talen var også et overraskende lynkurs i Polens historie eller rettere sagt i dens mest tragiske og heltemodige øyeblikk. Hvis meningen var skamrose gjestelandet, var det en storstilt suksess. Polens konservative regjering og deres støttespillere i media solte seg i glansen av fordums helter til de grader at det nesten var pinlig å se på.

Bak kulissene

Besøket har blitt brukt i det politiske spill på hjemmebane og er naturligvis framstilt som den sittende regjeringens internasjonale suksess. Budskapet er «Polen er ikke isolert og trengt opp i et diplomatisk hjørne som opposisjonen vil ha det til» med en klar referanse til at kritikken som hagler mot regjeringen fra EUs høye funksjonærer (f.eks. Frans Timmermans) og institusjoner (f.eks. Veneziakommisjonen) ikke bare er ubegrunnet med i tillegg har ikke noe å si for landets omdømme internasjonalt. Man viser også til hvor mye alt dette veier fra et sikkerhetspolitisk ståsted både med tanke på Patriot og energidiversifisering.

Som alltid er det verdt å skille den verbale klinten fra hveten, hvilken i dette tilfelle er fakta. Hverken memorandumet – som jo er et fint ord for et vagt løfte – om salg av Patriot eller samtalene om gassleveranser markerer noe gjennombrudd. Det førstnevnte hadde alt blitt delvis framforhandlet av den forrige regjeringen, mens den første gassleveransen hadde ankommet i juni i inneværende år med LNG-tankskipet Clean Ocean. Det som har vært hjertesaken til flere polske regjeringer, nemlig å oppheve visaplikten for polakken ble ikke en gang nevnt på linje med et annet spørsmål som oppfattes som sentralt – fast amerikansk militær tilstedeværelse østpå i Polen. Det man sitter igjen er løftet om salg av Patriot, en god del oppmerksomhet i medier rundt om i verden, og ikke en minst flatterende tale.

Lech Wałęsa på gjestelisten

Et annet interessant moment ved Trump-besøket var Lech Wałęsa. Wałęsa – Polens første demokratiske president, tidligere opposisjonell og nobelprisvinner – har i årevis vært i åpen krig med Jarosław Kaczyński. De to figurene representerer to grundig forskjellige syn på landets vei fra kommunisme til demokrati.

Kaczyński maler et beksvart bilde av den demokratiske overgangen. Hans velprøvde framgangsmåte går ut på å nøre opp under motsetningene i samfunnet, benytte frustrasjonen blant folk rent instrumentelt og levere å sine tilhengere enkle svar og skyteskyver. Wałęsa står sentralt i myten om den fredelige og vellykkede maktovertakelsen. Derfor anstrenger den offisielle statsdirigerte historiske politikken seg på å omskrive historien. Det gjelder å både fjerne hans rolle fra den kollektive hukommelsen og framstille som en tidligere informant for det kommunistiske sikkerhetspolitiet (hvilket han for øvrig eller alt å dømme var i en periode). Wałęsa som aldri har pensjonert seg fra det offentlige liv, har den siste tiden gjort seg til en av talsmennene for den parlamentariske men først og fremst den utenomparlamentariske opposisjonen.

Wałęsa og Kaczyński før de ble uvenner. Bildet kommer fra Tok FM

Vi vet lite om samtalene bak kulissene i forkant av besøket, men faktum er at Trump til slutt både inviterte Wałęsa til VIP-området på Krasinski-plassen og endog nevnte ham i talen sin. Den måtte ha falt Kaczyński og hans trofaste tilhengere tungt for brystet og flere av dem pep og buet. Den amerikanske presidenten merket det neppe. Da han hold sin tale, kunne han se hvordan de mange oppmøtte viftet med polske og amerikanske flagg. Han hørte folkemendgen rope hans navn og det hele gav nok inntrykk av et samlet land. Det er langt fra å være sant. Kort etter at Trump forlot landet, gjenopptok regjeringspartiet sine forsøk på å politisere rettsvesenet og tusenvis av polakker gikk ut i gatene, andre applauderte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s