Tsjekkere demonstrerer mot Russlands styrkedemonstrasjon

I flere tsjekkiske byer er det planlagt demonstrasjoner mot den russiske bruken av militærmakt på Krim-halvøya. Demonstrantene etterlyser en tydeligere reaksjon fra regjeringens side.

Foran den russiske ambassaden i Praha så vel som ved Det Russiske Generalkonsulatet i Brno skal det i dag demonstreres mot det som kan betegnes som den russiske okkupasjonen av Krim. En tredje demonstrasjon skal finne sted i Karlove Vary, byen som bortsett fra å være vertsby for en verdensberømt filmfestival også er kjent under kallenavnet Lille Russland populær som den er blant russiske turister.

Demonstrantene vil at regjeringen skal vise sin fordømmelse av Russlands brudd på internasjonale lover blant annet ved å utvise den russiske ambassadøren i Praha. Det manes også til boikott av russiske varer samtidig som man understreker at demonstrasjonene ikke er rettet mot russerne flest.

Den russiske militære intervensjonen som følger i kjølvannet av urolighetene på Krim-halvøya, vekker her i Tsjekkia dystre minner fra 1938 – året da Münchenavtalen ble undertegnet – og ikke minst fra 1968 da Tsjekkoslovakia ble invadert av Warszawapaktens militære styrker.

Det ukrainske flagget i Praha

Det ukrainske flagget i Praha, bilde av Petr Topič, MAFRA

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s