Tsjekkia har rødmet etter regionale valg

«En rød motsetning – kommunister sies å dø ut, men enda har de tusenvis av tilhengere» skriver den tsjekkiske avisen Lidové Noviny i sin kommentar av det nylig avholdte valget.

I det siste har Tsjekkia avholdt så mange som to valg – regionale valg og valg til overhuset i det tsjekkiske parlamentet. Resultatene var et kraftig slag, eller rettere sagt en rundjuling til partiene som sitter ved makta.

Riktig nok er det en slags regel at regjeringspartiene aldri gjør et godt valg i regionene (se bildet som anskueliggjør denne tendensen; til høyre for ordet «vláda» står partiet som dannet regjeringen), men man kan neppe peke på denne regelmessigheten for å dekke over at regjeringspartiene har mistet ansikt overfor velgermassen og befolkningen på grunn av utallige korrupsjonskandaler.

I anno 2012 er valgkartet er med noen få unntatt rødt eller for å være presis oransjefarget og rødt. For oransje er sosialdemokratenes varemerke, mens rødt er ganske selvforklarende.

Resultatene fra regionale valgt 2012

Resultatene fra regionale valgt 2012 – bildet kommer fra www.lidovky.cz

Presidenten Klaus uttalte i sin velkjente doserende stil og gjennom sin pressetalsmann at «Resultatene er entydige og begripelige» uten at han var villig til å utdype hva han mente. «Hver og en får tolke det som de vil» la han til. Hans egne utsagn byr vanligvis på et stort rom for tolkning.

I andre valgomgang, dvs. valg til overhuset, hadde kommunister heldigvis ikke like god grunn til å feire. Av 12 de kandidatene var det bare en som lyktes og en som ble gjenvalgt.

Den beste kommentaren av de progressive krefters framgang jeg har sett så langt er dette  forslaget til et nytt nasjonalflagg for et nytt rødt Tsjekkia.

Det nye flagget

Det nye flagget

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s